Karin van Pareren en Tineke Kreijger van CZ zorgkantoor:

“We denken graag mee over manieren om Wlz-zorg mogelijk te maken”

Karin van Pareren is werkzaam als zorginkoper bij het CZ zorgkantoor in Tilburg en haar collega Tineke Kreijger als kwaliteitsadviseur Wlz. Karin is de vaste contactpersoon voor SZZ. Ze trekt op met Tineke als het gaat over de kwaliteit van zorg.

 

“De samenwerking met SZZ bevalt ons goed,” zeggen Karin van Pareren en Tineke Kreijger van het CZ zorgkantoor. “In plaats van met ruim 100 ondernemers, doen we slechts zaken met 1 organisatie. Zo wordt er meer maatschappelijk geld rechtstreeks aan de zorg besteed.” Ze zijn positief over de geboden zorg op de zorgboerderijen. “Je moet echt van goeden huize komen om aan de eisen van de Wlz te voldoen.”

Monitoren van kwaliteit

Het zorgkantoor monitort niet alleen de financiën, maar ook de kwaliteit van de geboden Wlz-zorg. Het is een jaarlijks terugkerende kwaliteitscyclus, gebaseerd op het landelijk kwaliteitskader Gehandicaptenzorg. Het kwaliteitsrapport, de kwaliteitsdialoog en de werkbezoeken spelen hierin een centrale rol. Tussendoor is er nog regelmatig afstemming met SZZ over allerlei zaken die spelen binnen de zorgboerderijen. “We zien SZZ als een poortwachter voor het zorgkantoor. Ze doen al een goede toetsing voordat iemand lid kan worden en daarnaast organiseren ze nog diverse kwaliteitscontroles door het jaar heen. Dat geeft ons de zekerheid en het vertrouwen dat zaken op orde zijn.”

We denken actief mee

De relatie tussen het zorgkantoor en SZZ is veranderd sinds de invoering van het landelijk kwaliteitskader Gehandicaptenzorg. Het zorgkantoor heeft sindsdien een professionaliseringsslag gemaakt op het gebied van kwaliteit. “We zijn in feite samenwerkingspartners geworden die hetzelfde doel nastreven. Wat we heel prettig vinden is dat SZZ ons altijd snel benadert als er iets speelt. Een zorgboerderij komt bijvoorbeeld met de vraag: mag ik stomazorg leveren of kan ik een cliënt aannemen met een zintuiglijke beperking? Wij denken graag mee over dit soort vraagstukken. Net als SZZ komen we bij heel veel zorgorganisaties over de vloer. We kunnen zorgboerderijen dus ook makkelijk in contact brengen met anderen die al iets soortgelijks hebben opgezet.

Leren en verbeteren

Tineke vindt het kwaliteitskader Gehandicaptenzorg een mooi leer- en verbeterinstrument. “Als zorgkantoor zijn we best streng op de kwaliteit, maar als er iets mis gaat rekenen we de ondernemer daar niet meteen op af. Het gaat er vooral om dat je laat zien dat je wil leren en verbeteren. Tijdens mijn werkbezoeken aan zorgboerderijen wil ik graag terugzien hoe medewerkers met hun verbetercyclus bezig zijn en vervolgens: wat merkt de cliënt daarvan in de praktijk? Ook zaken als teamreflectie en intervisie zijn belangrijk. Het loont zich om regelmatig na te denken over wat je nodig hebt om je als team te ontwikkelen. Goede zorg voor personeel vertaalt zich weer naar goede zorg voor cliënten.”

Zorg mag niet in de knel komen

Het zorgkantoor is daarnaast alert op het financiële reilen en zeilen bij de zorgondernemers. “Deze zorgboerderijen ondernemen vanuit hun hart en niet met de intentie om even snel hoge winsten te maken. SZZ ziet daar ook nauwlettend op toe. Als zorgkantoor willen het graag op tijd weten als een SZZ-lid in de rode cijfers dreigt te komen. Dan kunnen we samen kijken: waar ligt dat aan? Je ziet dat sommige zorgboerderijen goed met het tarief uitkomen, anderen minder. Mensen kunnen van elkaar leren. We geven graag tips en adviezen, bijvoorbeeld over hoe collega-ondernemers hun financiële zaken aanpakken.”

Toekomst

Karin en Tineke merken dat de vraag naar Wlz-zorg afgelopen jaar sterk is toegenomen. Deels door nieuwe ggz-wetgeving, maar ook omdat de maatschappelijke druk op mensen tegenwoordig zo hoog is. “Maatwerk in de zorg wordt steeds belangrijker. En je ziet dat er steeds meer vraag komt naar tijdelijk verblijf, bijvoorbeeld logeeropvang waardoor cliënten langer thuis kunnen blijven wonen. Mantelzorgers hebben dat ontzettend nodig om de zorg thuis vol te houden. We hopen dat er zorgboerderijen zijn die naast dagbesteding ook verblijf willen overwegen. Misschien heb je een geschikte ruimte over die toch al vaak leeg staat? Denk er eens over na. We weten dat de personele krapte een rol speelt, maar we denken graag met jullie mee over oplossingen om het mogelijk te maken.”

 

“Er komt steeds meer vraag naar logeeropvang, dus denk er eens over na”

 

Tineke Kreijger en Karin van Pareren

 

Terug naar alle interviews